zaterdag 3 april 2010

Column: "Spreek nooit de waarheid tegen een vrouw"

In navolging van de blog van onzer Marleen over De Man, wil ik ook graag een polariserend en gechargeerd blog schrijven over de Vrouw. Niet na jarenlange overpeinzingen maar na minutenlang uit mijn duim te zuigen.


De Vrouw is het vehikel van borsten, billen en jammer genoeg, een mening en een stem. Vooral dat laatste is gevaarlijk voor de Man. De Vrouw representeert sinds mensenheugenis de schoonheid in de wereld en dat geloven die lieve schatten zelf ook nog eens. Erger nog, ze willen het ook nog eens van ons Mannen horen. Maar wat willen ze niet horen? De waarheid.

'Ja inderdaad, je bent wel een beetje aangekomen.' Of 'Denk je niet dat je een beetje te groot bent voor die broek?' Vrouwen zijn van nature onzekere wezens. Ze willen constant horen dat ze de mooiste, dan wel niet de knapste zijn. Spreek dus nooit de waarheid. Lieg dat je barst: zij is het mooiste, slankste en best geklede wezen op aarde. Het maakt niet uit dat je haar string niet meer kan zien tussen haar immense schoonheid door.

'Ja, ze is een ex, maar we zijn gewoon bevriend.' of 'Ze was de kwaadste niet'. Vergeet het maar Mannen, exen zijn afschuwelijk en willen je nog altijd terug. Dat weet de Vrouw het best, want zij is ook iemands ex. Nogmaals, lieg. Lieg dat je barst. Je ex is een heks, maar je blijft enkel vrienden om haar gezelschap te houden; 'Schatje, ze is gewoon eenzaam. Niemand vindt haar aardig, ik ben alleen bevriend met haar uit medelijden.' Vergeet niet af te sluiten met: 'Jij bent de mooiste Vrouw die ik ken.'

Ook Marleens klassieke 'kunnen we geen vrienden blijven?', willen vrouwen niet horen. Beter nog, ze accepteren het toch niet. Ze zijn óf gekrenkt tot op het bot óf ze zullen vriendschap faken totdat ze de Man in hun web hebben gevangen.

Vrouwen zijn soms net Mannen: Aantal bedpartners? Vraag het niet, zeg het niet. Het is toch nooit goed.

'Ik wil er niet over praten', kan voor een vrouw maar een ding betekenen: je bent haar zat. Het geeft niet dat je als Man te moe bent om erover te praten of dat je zelf niet eens begrijpt wat er aan de hand is. Dat je er niet over wilt praten moet, heeft volgens de Vrouw alles met haar figuur tot aan haar onhebbelijke ouders te maken.

Eigenlijk is de Vrouw een hopeloos egocentrisch en onzeker geval. Het is een wezen met een constante behoefte aan ambivalente aandacht. Vrouwen willen namelijk niet een erudiete en eerlijke Man, maar een die liegt tot hij erbij neervalt. Al dat verwerpelijke bedrog kost ook nog eens veel energie en dan gaan soms dingen mis. Als dank horen we dan 'waarom doet ie het niet? Gebeurt dat vaker?'. Vrouwen willen alles en meer.

Dus Mannen zie je een Vrouw: fake geïnteresseerdheid en een afspraak met je vrienden en vlucht bij de eerste kans die je krijgt.

Deze column verscheen 13 december 2008 in het Leidsch Dagblad voor het katern 'Jong in the City'

Hieronder de blog van columniste Marleen Hogendoorn waarop bovenstaande column een reactie was:

De Man. Het blijft een interessant onderwerp om over te schrijven. Sexrelaties, ontkenningsfases, prinsen op witte paarden you name it. Het observeren van - en roddelen over dit boeiende thema is een van mijn favoriete bezigheden. Na jarenlang onderzoek, ook wel levenservaring en daten genoemd, zal ik hier enige conclusies presenteren.

Ziehier wat ik al mannengebruikenderwijs heb geleerd: 5 dingen die je niet tegen De Man moet zeggen. Lees en leer.

Kunnen we geen vrienden blijven? of Je bent als een broer voor me, zijn dooddoeners. Mannen willen niet aardig gevonden worden door ons (de vrouwen dus), en al helemaal geen vrienden zijn. Vriendschap tussen mannen en vrouwen werkt niet. Mannen hebben mannen om bevriend mee te zijn, vrouwen zijn voor andere dingen. Gewoon eerlijk zeggen dat het niets gaat worden tussen jullie.

Ik betaal wel. Nee! Etentjes zijn hét moment om je feministische standpunten opzij te schuiven en de ruim 100 jaar aan emancipatie even te vergeten. Gun je man zijn moment door hem vol trots zijn portemonnee te laten pakken en voldaan geld op tafel te leggen. Zie je hem stralen? Streel zijn ego door nog te zeggen Ooh dankjewel hoor. Een ongemeend volgende keer betaal ik echt maakt zijn eergevoel compleet.

Kies jij maar. Dit is iets wat wij juist moeten doen. Mannen kunnen het niet. Zullen we bij La Bota of bij Eazie eten? Angst, verwarring, gestotter en paniek alom bij De Man. Mannen moeten een logische afweging maken van de eet-opties. Vrouwen zijn gewoon beter in het nemen van besluiten

Vraag nooit - maar dan ook echt nooit - naar zijn aantal bedpartners. Op de een of andere manier zijn het er altijd ofwel eigenaardig veel, ofwel bizar weinig. Beide mogelijkheden roepen een reactie van Iehll, gatver op, om uiteenlopende redenen natuurlijk. Niet naar vragen dus.

Gebeurt dat wel vaker? Ik zal geen details van deze gênante situatie geven, we weten allemaal wat er aan de hand is. Vraag er niks over, negeer het, fake desnoods een orgasme en vlucht naar huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten